Hırvatistan'ın Siyasi Görünümü

Son Parlamento seçimleri 5 Temmuz 2020 tarihinde yapılmıştır. Seçimlerden birinci parti olarak çıkan Hırvat Demokrat Birliği’nin (HDZ) Genel Başkanı Andrej Plenkoviç, Bağımsız Sırp Demokratik Partisi (SDSS), Hırvat Halk Partisi (HNS) ile Reformcuların desteğiyle bir koalisyon hükümeti kurmuş ve hükümet 24 Temmuz 2020 tarihinde güvenoyu alarak görevine başlamıştır. Plenkoviç Başbakanlık görevini üstlenirken, HDZ’li Gordan Jandrokoviç ise Meclis Başkanlığı’na seçilmiştir.

Siyasi partilerin meclise girebilmeleri için seçimlerde ülke genelinde en az %5 oy almaları gerekmektedir.

Cumhurbaşkanı, doğrudan halk tarafından ve beş yıl için seçilmektedir. Cumhurbaşkanlığı üst üste en fazla iki dönem yapılabilmektedir. Zoran Milanoviç, ilki 22 Aralık 2019, ikincisi 5 Şubat 2020 tarihinde olmak üzere iki turda gerçekleştirilen seçimlere Sosyal Demokrat Parti’nin (SDP) adayı olarak katılmış ve ikinci turda %52,66 oyla seçimleri kazanmıştır.

Hırvatistan’ın öncelikli dış politika hedefi Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla entegrasyon ve bu bağlamda, NATO ve AB’ye katılım olmuştur. Hırvatistan, NATO üyeliği hedefini Nisan 2009’da Strazburg-Kehl’de düzenlenen NATO Zirvesi’nde İttifak’a katılarak gerçekleştirmiştir. 2005 yılında aday ülke olarak müzakerelere başladığı AB’ye katılım yolunda Haziran 2011 itibariyle müzakere sürecini tamamlayan Hırvatistan, 9 Aralık 2011 tarihinde AB ile Katılım Anlaşması’nı imzalamış, 2012 Ocak ayında ise onaylamıştır. Hırvatistan 1 Temmuz 2013 tarihi itibariyle 28. üye olarak AB’ye katılmıştır.

Hırvatistan 1 Ocak 2023 itibarıyla Avro ve Schengen bölgelerine katılmıştır.