Burkina Faso'nun Ekonomisi

Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik ve Parasal Birliği (UEMOA) içinde GSYİH açısından üçüncü en büyük ekonomi (UEMOA - Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gine-Bissau, Mali, Nijer, Senegal ve Togo) konumunda bulunan Burkina Faso’nun 2021 yılında GSYİH 19,1 milyar ABD Doları olarak gerçekleşmiştir.

Altın madenciliği ve pamuk tarımı ülkenin en önemli gelir kaynağı olmayı sürdürmektedir. Afrika'nın dördüncü en büyük büyük altın madenciliği endüstrisine sahip ve yine dördüncü büyük pamuk üretici olan ülkede 17 endüstriyel maden sahasında yaklaşık 10.000 kişiye doğrudan; 51.000 kişiye ise dolaylı olarak iş imkanı yaratılmıştır.

2022 yıl ortasında açıklanan rakamlara göre madencilik sektörü 2020 yılında tüm ihracatın %83,90’ı olup; GSYİH %16,2’si bu sektörden gelmektedir.(2019: %74,94, %12,19). 2021 yılı altın üretimi 66 tondur. 2022 yılında yaşanan güvenlik gelişmeleri nedeniyle bazı maden sahaları kapanmış; altın üretimi azalmıştır.

2021 yılında Burkina Faso’nun dünyaya ihracatında başlıca ürünler “Altın, Pamuk, Çinko, Hindiztan cevizi/Brezilya ve kaju cevizi/diğer yağlı tohumlar/meyveler”; dünyadan ithalatında başlıca ürünlerse “Mineral yakıtlar/yağlar, Makinalar/Mekanik cihazlar ve aletler, Motorlu kara taşıtları, Elektrikli makine/cihazlar, Eczacılık ürünleri, Çimento/Toprak/Taş/Tuz/Kükürt/Alçı, Kireç, Demir/Çelik, Demir/Çelikten eşya, Hububat, Plastikler ve Mamulleri, savunma sanayii ürünleri” olmuştur.

Burkina Faso’da özellikle 2022 yılında yaşanan iki askeri darbenin de yansımasıyla şiddetlenen siyasi istikrarsızlık; son yıllarda artış gösteren terör saldırıları, 2020 yılında ortaya çıkan Covid-19 salgını ve son olarak Rusya-Ukrayna savaşı ülke ekonomisini menfi yönde etkilemiştir.

Burkina Faso’nun karşı karşıya bulunduğu çok boyutlu sınamalara rağmen ülkedeki proje ve yatırım programları sürdürülmektedir. Geçiş Döneminin yaşandığı 2022 yılında Ocak-Aralık ayları arasında proje ve yatırım programlarına 202 milyar F CFA'lık (Yaklaşık 330 milyon ABD Doları) bir kaynak harcanmıştır.