Araçlar



 

          Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Büyükelçiliklere, Başkonsolosluklara ve Uluslararası Kuruluş temsilciliklerine saygılarını sunar ve aşağıdaki hususları bildirmekten onur duyar.

 

          1. Türkiye'de göreve atanan diplomat ve idari/teknik personelin kara ve deniz yolu ile,  ilgili şahıs  tarafından kullanılmak suretiyle ülkemize araç getirmeleri durumunda, giriş yapılan gümrük kapısında düzenlenen belgelerde (irsaliye, taşıt giriş formu, sözlü beyan formu gibi) sözkonusu taşıtın ilgili Gümrük müdürlüğüne kaç gün içinde teslim edilmesi gerektiği belirtilmekte olup, bu sürenin aşılması durumunda, T.C. mevzuatı gereği Gümrük makamlarınca yasal işlem başlatılmaktadır.

 

          Dışişleri Bakanlığı ülkemizde bulunan Büyükelçilikler, Başkonsolosluklar ve Uluslararası Kuruluş temsilciliklerinden, halen görevde bulanan veya yeni atanacak olan diplomat ve idari/teknik personelin, herhangi bir yasal işleme maruz kalmamalarını teminen, araçlarını, Türkiye'ye girişlerinde Gümrük müdürlüklerince düzenlenen belgelerde kayıtlı süreyi geçirmeden, ithal işleminin yapılacağı Gümrük makamlarına teslim etmeleri hususunda özen gösterilmesini rica eder. 

 

          2. Öte yandan, bilindiği üzere, Büyükelçilikler, Başkonsolosluklar ve Uluslararası Kuruluş temsilciliklerinde görevli idari/teknik personel (ikinci sınıf kimlik kartı hamili)  ithal ettikleri araçlarını ihraç, devir veya gümrüğe terk yoluyla elden çıkardığında ikinci bir araç almak için birinci aracın ithal tarihinden itibaren iki yıllık bir sürenin geçmesi gerekmekte idi.

 

          İlgili T.C. makamlarıyla yapılan görüşmeler sonucunda, sözkonusu uygulamanın kaldırılarak, ilk aracını elden çıkaran idari/teknik personelin iki yıllık süreyi beklemeksizin yeni bir araç ithal etmesi uygun görülmüştür.(Diplomatik rehber sayfa 30)

 

          Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı bu vesileyle Büyükelçiliklere, Başkonsolosluklara ve Uluslararası Kuruluş temsilciliklerine en derin saygılarını yineler.

 

Ankara, 9 Haziran 2003

 

 

 

 

 

 

 

Büyükelçilikler

Başkonsolosluklar

Uluslararası Kuruluş temsilcilikleri

 




 

          Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Kuruluş Temsilciliklerine saygılarını sunar ve aşağıdaki hususu bildirmekten onur duyar.

 

          Temsilciliklerinde çalışan II. sınıf kimlik kartı hamili İdari ve Teknik Personel, Türkiye'ye atandıkları tarihten itibaren altı ay içinde  özel araçlarını ÖTV'den muaf olarak ithal edebileceklerdir.

 

          Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı bu vesile ile Uluslararası Kuruluş Temsilciliklerine en derin saygılarını yineler.

 

 

 

                                                                                                                                               Ankara, 17 Ağustos 2004

 

 

 

 

 

          Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Türkiye'de yerleşik tüm Yabancı Misyonlara saygılarını sunar ve diplomatik/konsüler araç plakaları ile ilgili olarak aşağıdaki hususları bildirmekten onur duyar.

 

          Yabancı misyonlara ait resmi ve özel araçlara, ilgili temsilcilik için ayrılmış harf ve numara grubu içinden tahsis yapılması uygulamasına, 16 Haziran 2005 tarihi itibarıyla son verilmiş ve sözkonusu araçlara rastgele (random) plaka tahsisi yöntemine geçilmiştir. Böylelikle, güvenlik endişelerine sebep olan, diplomatik ve konsüler plakalı araçların hangi temsilciliğe ait olduklarının istenmeyen şahıslar tarafından bilinmesi durumu, büyük ölçüde önlenmiş bulunmaktadır.

 

          Bu çerçevede, diplomatik veya konsüler plakalı araçlara, güvenlik amaçlı sivil plaka verilmesi uygulamasına da son verilmiştir. Bu durumun tek istisnasını, çok az sayıda muvazzaf konsolosluk bulunan illerde,  resmi ve özel araçlara sivil plaka tahsis edilmesi uygulamasının sürdürülmesi oluşturmaktadır.

 

          Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı bu vesileyle Türkiye'de yerleşik tüm Yabancı Misyonlara en derin saygılarını yineler.

 

 

 

 

 

Ankara, 17 Haziran 2005

 

 

 

 

 

 

 

TÜRKİYE'DE YERLEŞİK TÜM YABANCI MİSYONLAR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ULUSLARARASI KURULUŞ TEMSİLCİLİKLERİ

ANKARA




2008/PDGY/329404

 

 

 

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Büyükelçiliklere, Başkonsolosluklara ve

Uluslurarası Kuruluş Temsilciliklerine saygılarını sunar ve aşağıdaki hususları bildirmekten

onur duyar.

 

Bilindiği üzere, Türkiye'deki diplomatik-konsuler misyonlar ve uluslararası kuruluş temsilcilikleri ile buralarda görev yapan 1. ve 2. sınıf kimlik kart sahipleri, bugüne kadar, ihtiyaç duydukları resmi ve özel araçları ya gümrük vergisinden muaf olarak yurtdışından ithal ediyorlar veya yine vergisiz olarak Türkiye'deki bir fabrikadan satın alabiliyorlardı.

 

Fabrikalar dışında yerli piyasadan resmi veya özel amaçla vergi muafiyetinden yararlanarak araç satın almak mümkün değildi. Diğer yandan, ithal edilen veya fabrikadan vergisiz olarak satın alınan araçların, işlemleri tamamlanıncaya kadar gümrük idarelerine teslim edilmesi zorunluluğu bulunuyordu.

 

Konuyla ilgili olarak Maliye Bakanlığından bu kez alınan bir yazıda, diplomatikkonsuler misyonlar ve uluslararası kuruluş temsilcilikleri ile buralarda görev yapan 1. ve 2. sınıf kimlik kartı sahiplerinin fabrikalar dışında yerli piyasadan da Katma Değer Vergisi (KDV) ve Özel Tüketim Vergisinden (ÖTV) muaf olarak araç satın alabilecekleri, ayrıca gerek fabrikalardan, gerek diğer satış noktalarından alınan araçların işlemleri sonuçlanıncaya kadar gümrük idarelerine teslim edilmesi zorunluluğu bulunmadığı bildirilmiştir.

 

Bu şekilde, Türkiye'den satın alınan araçların yine vergisiz olarak vergi muafiyetini haiz kişilere satılması mümkündür. Vergi muafiyetini haiz olmayan kişilere satılması halinde ise, alıcı tarafından, ilk iktisap tarihindeki matrah esas alınarak satış tarihinde geçerli olan oran üzerinden ÖTV ödenmesi gerekmektedir.

 

Yerli piyasadan satın alınacak araçlar için önceden Bakanlık tarafından KDV ve ÖTV muafiyet belgesi düzenlenmesi gerekmektedir. Diplomatik ve konsuler misyonlar ile uluslararası kuruluş temsilciliklerinin resmi alımları için düzenlenen KDV muafiyet belgesi, araç alımlarını da ihtiva ettiği için, resmi araç alımları için sadece ÖTV muafiyet belgesi düzenlenmesi yeterli olacaktır. Özel araç alımlarında ise her iki vergi türünü de kapsayan belge düzenlenecektir.

 

Bu çerçevede, yerli piyasadan satın alınacak araçlar için plaka talebinde bulunulurken, Nota ekine fatura ve zorunlu trafik sigorta poliçesinin fotokopilerinin eklenmesi yeterli olacaktır. İthal edilecek araçlar için ise Takrir (Form B), Taahhütname (Form C) ve Garanti Belgesi (Form D) düzenlenmeye devam edilecektir.

 

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı bu vesile ile Büyükelçiliklere,

Başkonsolosluklara ve Uluslararası Kuruluş Temsilciliklerine en derin saygılarını yineler.

 

Ankara, 25 Temmuz 2008 

2008/PDGY/549616

 

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Büyükelçiliklere, Başkonsolosluklara ve

Uluslararası Kuruluş Temsilciliklerine saygılarını sunar ve Türkiye'de, araçların teknikmuayenesi özel şirketlere devredildiğinden, diplomatik/konsüler misyon ile uluslar arası kuruluşlar ve mensuplarına ait araçların teknik muayene ücretlerinin hizmet bedeli olarak tüm misyonlar tarafından ödenmesi gerektiğini bildirmekten onur duyar.

 

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı bu vesile ile Büyükelçiliklere,Başkonsolosluklara ve Uluslararası Kuruluş Temsilciliklerine saygılarını yineler.

 

Ankara, 23 Aralık 2008 

2009/PDGY/153833

 

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Büyükelçiliklere, Başkonsolosluklara ve

Uluslararası Kuruluş Temsilciliklerine saygılarını sunar ve aşağıdaki hususu bildirmekten

onur duyar.

Bir bölüm diplomatik misyon ve mensuplarının araçlarında kullanılan plakalardaki rakam ve harflerin boyalarının silindiği görülmektedir.

 

Bakanlık, rakam ve harfleri silinmiş olan plakaların Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonuna götürülmesi halinde herhangi bir ücret talep edilmeksizin yeniden boyanacağını bildirir ve plaka boyalarının yenilenmesi hususunda gerekli özenin gösterilmesi gerektiğini hatırlatır.

 

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı bu vesile ile Büyükelçiliklere,

Başkonsolosluklara ve Uluslararası Kuruluş Temsilciliklerine en derin saygılarını yineler.

 

Ankara, 06 Nisan 2009

2009/PDGY/386222

 

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Büyükelçiliklere, Başkonsolosluklara ve

Uluslararası Kuruluş Temsilciliklerine saygılarını sunar ve Bakanlığın 23 Aralık 2008 tarih ve 549616 sayılı Notasına atıfla aşagıdaki hususu sunmaktan onur duyar.

 

Turkiye'de mukim diplomatik ve konsüler misyonlar ve uluslararası kuruluşlar ve mensuplarına ait araçların teknik muayene süresinin geçirilmesi halinde muayene süresi geçirilen her ay için muayene ücreti %5 fazlası ile tahsil edilecek ve ay kesirleri tam ay olarak hesap edilecektir. Sözkonusu araçların teknik muayene süresinin bitiş tarihinde yurtdışında bulunduğunun belgelenmesi durumunda, gecikme bedeli hesaplamasında aracın Türkiye'ye giriş tarihi esas alınacaktır.

 

Bakanlık, araç muayenelerinin zamanında yaptırılması hususunda gerekli titizliğin gösterilmesini rica eder.

 

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı bu vesile ile Büyükelçiliklere,

Başkonsolosluklara ve Uluslararası Kuruluş Temsilciliklerine saygılarını yineler.

 

Ankara, 02 Eylül 2009 

2009/PDGY/485067

 

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Büyükelçiliklere, Başkonsolosluklara ve

Uluslararası Kuruluş Temsilciliklerine saygılarını sunar ve aşağıda hususu bildirmekten onur

duyar.

 

Türkiye'deki Diplomatik ve Konsolosluk Misyonları ile Mensuplarına Tanınan Gümrük

Ayrıcalıklarına İlişkin Yönerge'nin araçlara ilişkin kısmında "İdari Teknik Personelin araç ithali konusunda "İthal, Diplomatik Misyon tarafından düzenlenen ve Dışişleri Bakanlığınca onaylanan bir taahhütnameye (Form:C) istinaden gerçekleştirilir. Taahhütnameye, zorunlu mali sorumluluk (trafik) sigortası poliçesi eklenmeli ve bir nota ile Dışişleri Bakanlığına başvurulmalıdır. Bu işlem iki yıl için geçerlidir. Süre bitiminde ilgili Gümrük Müdürlüklerine Dışişleri Bakanlığı tarafìndan gönderilen yazıya istinaden ikişer yıllık sürelerle uzatılır."denilmektedir.

 

Son zamanlarda Gümrük Müdürlükleri diplomatik ve konsüler misyon ile Uluslararası

Kuruluş Temsilciliklerinde görevli çok sayıda idari ve teknik personelin araçları için süre uzatımının yapılmadığını bildirmektedir.

 

Bakanlık, İdari ve Teknik personelin, özel araçları için, taahhütname tarihinden iki yıl sonra ve Türkiye'de kaldıkları süre içerisinde her iki yılın sonunda süre uzatımı yapmaları gerektiğini hatırlatır ve sözkonusu süre uzatımının yapılabilmesi için Büyükelçilikler  ve Uluslararası Kuruluş Temsilcilklerinin Nota ile Dışişleri Bakanlığına müracaat etmelerini rica eder.

 

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı bu vesile ile Büyükelçiliklere,

Başkonsolosluklara ve Uluslararası Kuruluş Temsilciliklerine saygılarını yineler.

 

Ankara, 05 Kasım 2009

2011/PDGY/375255

 

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Türkiye’de yerleşik Büyükelçiliklere ve Uluslararası Kuruluş Temsilciliklerine saygılarını sunar ve aşağıdaki hususları bildirmekten

onur duyar.

 

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun değiştirilmiş 20. maddesinin (d) bendine göre,tescil edilmiş araçların her türlü satış ve devri, araç sahibi adına düzenlenmiş tescil belgesi veya trafik tescil kayıtları esas alınarak noterler tarafından yapılmakta, noterler tarafından, yapılmayan her çeşit satış ve devir geçersiz sayılmaktadır.

 

1 Mayıs 2010 tarihi itibariyle yürürlüğe giren bu uygulama çerçevesinde, motorlu taşıt devir işlemleri ile ithalatçı firmalardan yapılan vergisiz taşıt alımlarında, trafik tescil işlemleri için noterde satış sözleşmesi yapılması şartı getirilmiş olup noterde yapılacak tescil işlemlerinde adres bilgilerinin de sisteme girilmesi gerekmektedir. Bu uygulama diplomatik ve konsüler temsilcilik mensuplarını da kapsamaktadır.

 

Diğer taraftan, Türkiye’de mukim diplomatik ve konsüler temsilcilik mensupları adına daha önce takrirle ithali yapılmış olan ve aynı statüdeki kişilere satılmak istenen araçlarla ilgili olarak, alıcı şahıs adına düzenlenen taahhütname veya takrir belgesinin gümrük makamlarında işlem gördükten sonra trafik tescil kuruluşuna ibrazı halinde, ayrıca noter işlemine gerek kalmaksızın aracın bu belgeye istinaden tescil edilmesi mümkündür.

 

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı bu vesile ile Türkiye’de yerleşik Büyükelçiliklere ve Uluslararası Kuruluş Temsilciliklerine en derin saygılarını yineler.

 

Ankara, 4 Kasım 2011

2012/PDGY/4444544

 

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Türkiye’de yerleşik tüm yabancı misyonlara

saygılarını sunar ve araç trafik tescil işlemleri için misyon veya misyon mensubu tarafından

yapılacak yetkilendirmeye veya verilecek vekalete ilişkin uygulama esasları hakkında aşağıda

kayıtlı hususları bildirmekten onur duyar.

 

- Diplomatik misyon adına yapılacak trafik tescil işlemlerinin bir misyon çalışanı tarafındanyürütülmesi durumunda, misyon şefinin onayını ve misyon mührünü taşıyan bir

yetkilendirme yazısı ve işlemleri yürüten kişinin misyon çalışanı olduğunu gösteren

kimlik kartı ya da belgenin ibrazı gerekmektedir. Bu görevlendirmenin süresi

yetkilendirme yazısında belirtildiği takdirde her defasında yeniden yetkilendirme belgesi

düzenlenmesine ihtiyaç kalmayacaktır.

 

- Misyon mensupları adına yapılacak tescil işlemlerinin bir misyon çalışanı tarafından

yürütülmesi durumunda, yetkiyi veren misyon mensubunun misyon tarafından onaylanan

imzasını ve misyon mührünü taşıyan bir yetkilendirme belgesi ile işlemleri yürüten kişinin

misyon çalışanı olduğunu gösterir kimlik kartı veya belgenin yetkili makamlara sunulması

gerekmektedir.

 

- Tescil işlemlerinin misyon ya da misyon mensubu adına aracı bir firma tarafından

yürütülmesi durumunda ise, yetkilendirmenin noter tarafından düzenlenen bir

vekaletname ile yapılması gerekecektir.

 

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı bu vesile ile Türkiye’de yerleşik tüm yabancı

misyonlara en derin saygılarını yineler.

 

Ankara, 09 Mart 2012